Campagne Trotse Jonge Boeren - Bijbaan bij de boer!

 Je kunt er beter op tijd mee beginnen. Het op zoek gaan naar een passende bijbaan! Er gaat namelijk echt een wereld aan mogelijkheden voor je open! De campagne ‘Bijbaan bij de boer’ van Trotse Jonge Boeren laat zien hoe leuk het is om een baantje te hebben in de agrarische sector. Via onze videoserie laten we jou verschillende soorten boerderijen zien en geven we een voorproefje van het werk op de boerderij. Ook laten we zien hoe je aan de slag kunt op jouw toekomstige werkplek. Zo steek jij na school de handen uit de mouwen, vergroot je jouw boerenkennis en verdien je een mooi centje bij!

Nieuws

Bekijk hier de nieuwsberichten van de campagne 'Bijbaan bij de boer'.

Videoserie 'Bijbaan bij de boer'

Via onze laten we jou verschillende soorten agrarische bedrijven zien en geven we een voorproefje van het werk op de boerderij. Het werk is heel divers, verantwoordelijk en flexibel, maar nog belangrijker in de agrarische sector er is voor ieder een passende werkplek! Bekijk de videoserie op onze Facebook-pagina.

Stappenplan

Bijbaan bij de boer! Hoe dan?

Het boerenleven is het mooiste wat er is. Op het boerenbedrijf leer je omgaan met dieren, planten en de natuur. Een lesje boerenkennis en ervaring is nuttig voor de rest van je leven. Alleen met weinig boerenkennis op zak, kan een bijbaan zoeken lastig zijn. Om jou te helpen bij het vinden van jouw 'Bijbaan bij de boer' heeft Trotse Jonge Boeren een stappenplan gemaakt met handige tips en tricks om makkelijk een bedrijf te zoeken en de eerste stap te zetten. 

Heb je meer hulp nodig bij het zoeken van een bijbaan? Dan kun je ook altijd de hulp inschakelen van bedrijven die mensen helpen aan een baan bij de boer. Hieronder is hier meer informatie over te vinden. 

1.    Wat past bij jou?

Created with Sketch.

Bepaal voor jezelf, wat wil je nu? Met je handen tussen de planten, of liever tussen de dieren? Ga bij jezelf na wat je denkt dat de leukste werkplek is. Zoek op wat voor bedrijven er bij jou in de buurt zitten. Vraag hulp aan je ouders of ga na waar bijvoorbeeld je leeftijdsgenoten werken. Pas als je weet wat je zoekt, kun je ook echt op zoek gaan.

2.    Hoe zoek je een bedrijf? 

Created with Sketch.

Als je weet welke kant je op wilt, ga je op zoek naar een geschikt boerenbedrijf bij jou in de regio. Hierbij kun je gebruik maken van het internet of bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Maak voor jezelf een lijstje. Misschien zijn er ook boerenbedrijven bij jou in de buurt die de campagne ‘Bijbaan bij de boer’ al gedeeld hebben en werkplekken aanbieden! Of misschien staat er bij jou in de buurt zelfs wel een bord met ‘Bijbaan bij de boer’. Zoek dan zeker contact en bel aan! Die boeren zitten namelijk al op je te wachten. 

3.    Trek je stoute klompen aan: 
       Bel aan!

Created with Sketch.

Dit moment is altijd spannend. Als je een bedrijf hebt wat jou leuk lijkt, moet je langs gaan om je voor te stellen om een werkplek te zoeken.  Hoe pak je dit aan? Wij hebben hiervoor wat eenvoudige tips die het je makkelijker maken! 

Aanbel tips 

· Bezoek het bedrijf op een rustig moment. Dit is vaak rond lunch, koffietijd of in de avond (wacht niet tot het donker). Als je ziet dat het druk is met werkzaamheden kun je beter een andere keer terug komen of vragen wanneer het uit komt. Dit geldt natuurlijk ook als de boer niet thuis is.

· Als je zenuwachtig bent, schrijf voor jezelf op wat je wilt zeggen, dit maakt het een stuk makkelijker.

· Introduceer jezelf kort en bondig en vertel waar je voor komt. 

· Leg uit waarom je geïnteresseerd bent en wat je tot dusver weet over het boeren werk. (Bijvoorbeeld aan de hand van de videoserie 'Bijbaan bij de boer'!)

· Als de boer geïnteresseerd is, is het goed om te vertellen wat je in huis hebt en wat je in de bijbaan zoekt. 

· Je hoeft niet meteen al afspraken te maken. Stel de boer voor om er over na te denken en geef je gegevens. Dan gun je de boer wat denktijd en dit vergroot jouw kans op succes. Je kunt dan altijd een afspraak maken voor een nieuw gesprek. 

· Stel jezelf open en ben zeker van je zaak. 'Nee' heb je, 'ja' kun je krijgen! Je weet wat je wilt en waar je voor komt. Heeft een boer geen plek voor je, dan kun je altijd nog vragen of hij andere bedrijven kent waar je wel terecht kunt. Zo vind je alsnog contacten en wellicht een werkplek.

· Je kunt natuurlijk ook altijd een oproepje plaatsen op je sociale media of iemand je in contact kan brengen met een boerenbedrijf. (Dit kan ook onder een van de filmpjes van de ‘Bijbaan bij de boer-campagne', waar ook veel boeren naar kijken.

· Als laatste tip. Je hoeft het niet alleen te doen, ga eens met een vriend of vriendin op pad. Samen sta je sterker in je schoenen en de een kan de ander helpen met het vinden van een geschikte plek. 

4.    Boer gevonden? En dan? 

Created with Sketch.

Mag je aan de slag? Plan dan een afspraak met de boer om het er een keer rustig over te hebben. Spreek het een en het ander goed af. Begin je met een proefperiode? Welke dagen wil en kun je werken? Hoeveel wil je verdienen? Wat wordt er van je verwacht en hoe word je ondersteund? Spreek deze dingen ook goed door met je ouders.


Hopelijk kun jij met deze tips op pad om op zoek te gaan naar een ‘Bijbaan bij de Boer’. Blijf bij jezelf en geeft niet op als het de eerste keer niet lukt. Al het begin is moeilijk maar we hopen dat je een leuke en leerzame werkplek vindt! Mocht je tegen moeilijkheden aanlopen of heb je nog vragen, dan je kunt altijd Trotse Jonge Boeren contacteren of hulp inschakelen van bedrijven die mensen helpen aan een baan bij de boer. Hieronder is hier meer informatie over te vinden. 

Created with Sketch.

Hulp nodig bij het vinden van die bijbaan? 

Stuur een bericht naar AB Werkt!

Laat AB Werkt je een handje helpen bij het vinden van een leuke bijbaan! AB Werkt heeft een groot netwerk in de agrarische sector in Zuid Nederland. Zij gaan samen met hun recruiter op zoek in jouw regio naar een passend bedrijf. Je hoeft het niet alleen te regelen, AB Werkt kan je helpen! Dat is de kracht van samenwerken! 

Telefoon: 0475 - 35 20 30
E-mail: [email protected]
Website: www.ab-werkt.nl


Hé boer, wil jij een bord?

Ben jij boer en kun jij wel wat hulp gebruiken op je bedrijf? Met de campagne ‘Bijbaan bij de boer’ enthousiasmeert Trotse Jonge Boeren jongeren om rond te komen snuffelen in de agrarische sector. Wil jij onze campagne versterken en aanhaken met een bord? Bestel hem dan hier! Het bord is 75 bij 50 cm en is weersbestendig. Je besteld hem voor € 30,00 en steunt hiermee ook deels Trotse Jonge Boeren. Wij bezorgen de borden zelf of sturen ze via de post, dit wordt tijdig gecommuniceerd. 

 

Hoe bestel je ze? 

Stuur een email naar [email protected] met daarin: naam, adresgegevens en het aantal borden. Na ontvangst van deze gegevens kunt u een bevestigingsmail verwachten. We zorgen dan dat de borden zo snel mogelijk worden bezorgd. 

 

Alvast bedankt voor uw bestelling en wij wensen u voorspoed in het vinden van een geschikte student! 

Help je mee met het verspreiden van de campagne?

Na school de handen uit de mouwen én een lesje boerenkennis: 'Bijbaan bij de boer!'