Nieuwsbrief Trotse Jonge Boeren

Editie 6 - Juli 2023

In deze nieuwsbrief zetten we de activiteiten van Trotse Jonge Boeren van afgelopen maanden graag op een rij. Trotse Jonge Boeren heeft zich wederom actief ingezet om iedere boer en burger te inspireren, onderwijzen en enthousiasmeren om trots te zijn op de boeren en agri- en foodsector. 

Derde seizoen - Campagne 'Bijbaan bij de Boer!'

Afgelopen twee jaar zijn er tien filmpjes opgenomen in het kader van de campagne 'Bijbaan bij de Boer!'. Trotse Jonge Boeren is wezen filmen bij de volgende sectoren: akkerbouw, boomteelt, champignonkwekerij, geitenhouderij, glastuinbouw, kalverhouderij, melkveehouderij, pluimveehouderij, tuinbouw en varkenshouderij. Trotse Jonge Boeren heeft besloten om de campagne, "Bijbaan bij de Boer!" volledig te maken. Voor het derde seizoen van deze campagne gaan we langs bij een fruitteler, loonwerker en paardenhouderij. Met deze drie mooie bedrijven kunnen we de campagne afsluiten en vervolgens gaan we verder werken aan onze nieuwe campagne "Wat de boer al deed, maar jij niet weet"! 

Serie 'Trots van Nederlandse Bodem!'

Zoals in de vorige nieuwsbrief te lezen was, is Trotse Jonge Boeren gestart met de opzet van een nieuwe serie: 'Trots van Nederlandse Bodem!'. We willen hierbij in diverse filmpjes laten zien wat de oorsprong is van bepaalde Nederlandse voedselproducten en waarom we als Nederlanders trots mogen zijn op het feit dat deze producten in Nederland geteeld worden. Een aantal scripts zijn al uitgewerkt en liggen klaar om gefilmd te worden. Naast het filmen op een primaire agrarische locatie is los aanvullend beeldmateriaal uit bijvoorbeeld de verwerkende industrie ook belangrijk voor de filmpjes om ze nog duidelijker te maken. Naar dit aanvullende beeldmateriaal zijn we nog op zoek. Onze sponsoren kunnen dan ook een mail verwachten met de vraag of zij beschikken over dit beeldmateriaal wat we voor deze serie kunnen en mogen gebruiken.

Samenwerking met Boerderij
Thema: 'Boerderijwinkel' 

In de vorige nieuwsbrief hebben we al aangekondigd dat we een samenwerking aangingen met Boerderij. Inmiddels is de eerste filmdag geweest met als thema "Boerderijwinkel"! Hierbij hebben we een jonge boerin met een opstartende vleesverkoop en een koppel met een al jaren draaiende boerderijwinkel tegenover elkaar gezet. Het is een leuk en informatief filmpje geworden wat binnenkort op de socials gaat komen!

Nu gaan we verder met het schrijven van de scripts voor de volgende filmpjes en het plannen van de filmdagen. Ben je ook benieuwd naar deze filmpjes? Houd dan onze socials in de gaten!

Bestuursleden 

In nieuwsbrief 5, van afgelopen maart, heeft u kunnen lezen dat Trotse Jonge Boeren hard op zoek was naar nieuwe bestuursleden om ons team te komen versterken. Dit is ons zeker gelukt! De maar liefst 4 nieuwe bestuursleden stellen zich hieronder kort voor: 

Dirk Jan Dam

Ik ben Dirk Jan Dam en ik kom uit Dinteloord. Thuis hebben we een akkerbouwbedrijf met daarnaast een inpakbedrijf voor kleine pakjes hooi en stro. Ik doe nu de opleiding Agro Technics & Management niveau 4 leerjaar 2 in Middelharnis. Ik ben bij Trotse Jonge Boeren aangesloten omdat ik het belangrijk vind dat ik, én de jonge boeren met mij, kunnen blijven boeren. Ik vind het ontzettend leuk om de boeren en burgers meer met elkaar te kunnen verbinden.

Lotte Uijtdewilligen

Ik ben Lotte Uijtdewilligen, 19 jaar en woon in het Brabantse dorp Oud Gastel.  Momenteel ben ik nog druk aan de studie. Ik studeer namelijk Tuin- en Akkerbouw op de Aeres Hogeschool in Dronten. 

Een tijdje geleden ben ik gevraagd om bij het bestuur van Trotse Jonge Boeren te komen. Hier werd ik meteen enthousiast van! Het verbinden van boer en burger vind ik een erg mooi doel om me voor in te zetten. Ook vind ik het belangrijk dat de jonge boeren in Nederland een stem krijgen. Ik vind het leuk om met mensen in contact te komen en hen mee te geven hoe mooi de agrarische sector is. Daarnaast zie ik ook de bestuursfunctie als kans om mezelf te ontwikkelen en contacten te leggen voor de toekomst.

Ik kijk uit naar de komende tijd en hoop samen met mijn mede bestuursleden het beeld over de agrarische sector te verbeteren!

Jesse Huysmans 

Ik ben Jesse Huysmans, 17 jaar oud en woon in Kruisland. Ik heb net mijn Havo 5 diploma gehaald, en  in september dit jaar begin ik aan Aeres Hogeschool in Dronten. Ik ga hier de opleiding Agrarisch Ondernemerschap Dier- en Veehouderij studeren. 

Thuis hebben wij helaas geen agrarisch bedrijf… Wel ben ik buiten mijn school om, en in het weekend te vinden op de boerderij. Ik werk bij verschillende boeren in de buurt, het grootste gedeelte bij koeienboeren, en zo af en toe nog bij een akkerbouwer.

Ik kijk er naar uit, nu ik in het bestuur zit van Trotse Jonge Boeren, om met veel nieuwe mensen in contact te komen. Ik vind het interessant om met mensen te spreken die verschillend kijken naar de agrarische sector ten opzichte van mij. Ik ben er van overtuigd om door met elkaar te blijven communiceren, we van elkaar kunnen leren. De relatie tussen boer en burger moet verbeterd worden. Hier hoop ik mijn steentje aan bij te kunnen dragen.

Fleur Stevens

Mijn naam is Fleur Stevens, 22 jaar oud en ik woon in het Brabantse dorpje Chaam. Aankomend studiejaar start ik met de master Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Mijn doel is om praktiserend dierenarts te worden. De melkveehouderij en de intensieve veehouderij vind ik het meest interessant. Afgelopen jaar heb ik een tussenjaar gehad, waarbij ik in deze tijd werkzaam ben (geweest) bij een dierenartsenpraktijk. 

Sinds kort ben ik nieuw in het bestuur van Trotse Jonge Boeren. Ik vind het belangrijk dat de burger er bewust van is wat er afspeelt op een bedrijf. Hierbij moet er een eerlijk beeld gegeven worden van de agrarische sector in Nederland. Trotse Jonge Boeren zet zich hiervoor in en het lijkt me een leerzame kans om hier een deel van uit te mogen maken. Ik hoop dat de (jonge) boer meer steun en begrip kan krijgen vanuit de burger en dat de band tussen beiden verbeterd kan worden. Het boerenleven is namelijk het mooiste wat er is!

Trotse Jonge Boeren blijft zich actief inzetten om iedere boer en burger te inspireren, onderwijzen en enthousiasmeren om trots te zijn op de boeren en agri- en foodsector. De komende periode gaan we hard aan de slag met  al onze (nieuwe) ideeën zoals hierboven benoemd. Hiervoor zullen we de hulp inschakelen van de ambassaboeren maar zeker ook de sponsoren van Trotse Jonge Boeren. We houden jullie op de hoogte!