Nieuwsbrief Trotse Jonge Boeren

 Editie 2 - November 2021

Afgelopen half jaar heeft Trotse Jonge Boeren zich wederom actief ingezet om iedere boer en burger te inspireren, onderwijzen en enthousiasmeren om trots te zijn op de boeren en agri- en foodsector. In deze nieuwsbrief zetten we deze activiteiten graag op een rij.

Succesvolle campagne 'Bijbaan bij de Boer' 

Trotse Jonge Boeren (TJB) heeft een succesvolle campagne ‘Bijbaan bij de boer’ gedraaid. In deze campagne laat TJB aan jongeren via een zesdelige videoserie zien hoe leuk het is om een baantje te hebben in de agrarische sector. De eerste agrarische bedrijven hebben nu een wachtlijst met jongeren die bij hun willen komen werken. Een waar succes dus! 

In deze videoserie zien de jongeren verschillende soorten boerderijen en geeft TJB een voorproefje van het werk op de boerderij. Tevens geeft TJB via hun website handvaten om aan de slag te gaan bij een boer. Zo steken jongeren na school de handen uit de mouwen, vergroten ze hun boerenkennis en verdienen ze een mooi centje bij! 

 TJB is momenteel aan het inventariseren of dat zij de campagne naast in de akkerbouw, melkveehouderij, pluimveehouderij, tuinbouw en varkenshouderij ook in andere sectoren gaat draaien. 

Nog steeds 'Bijbaan bij de Boer-borden'  beschikbaar!

Voor boeren die een bijbaan beschikbaar hebben zijn er nog steeds ‘Bijbaan bij de boeren-borden’ beschikbaar. Zelfs uit voorraad leverbaar. Het bord is 75 bij 50 cm en is weersbestendig (in overleg kunnen er grotere borden geleverd worden). De borden kosten slechts € 30,00 en hiermee steun je ook meteen Trotse Jonge Boeren. 

Hoe bestel je een bord? 

Stuur een email naar [email protected] met daarin: naam, adresgegevens en het aantal borden. Na ontvangst van deze gegevens kunt u een bevestigingsmail verwachten. We zorgen dan dat de borden zo snel mogelijk worden bezorgd. 

Trotse Jonge Boeren nam deel aan de Boer Burger Brunch editie 2021 en het was een groot succes!

De krachten van Agractie NL, Team Agro NL en Trotse Jonge Boeren (TJB) werden gebundeld om een krachtige Boer Burger Brunch editie 2021 in hartje Utrecht neer te zetten. Op het Neude Plein in Utrecht gingen vele agrarische ondernemers, vrijwilligers en burgers onder het genot van lekkere ‘boeren’ hapjes in gesprek over Nederlands voedsel wat wordt gemaakt met passie en vakmanschap. 

TJB is trots dat zij samen met de andere partijen een geweldige Boer Burger Brunch editie 2021 neer heeft mogen zetten! Samen hebben we werkelijk alles uit de kast getrokken om burgers te enthousiasmeren, informeren en te activeren om trots te zijn op de agrarische sector. Er werden 60 kraampjes bemand om de hapjes te bereiden en uit te serveren en natuurlijk kon de welbekende TJB fotobooth ook niet ontbreken. 

Trotse Jonge Boeren in de klas 

Na de samenwerking met de koksopleiding Bergen op Zoom in 2019 en Roosendaal On Stage afgelopen jaar heeft Trotse Jonge Boeren (TJB) de smaak te pakken. Voor de klas staan smaakt namelijk naar meer, bewapend met campagne ‘Bijbaan bij de Boer’ en gezond boerenverstand gaat TJB het in gesprek met kinderen, tieners en jong volwassenen. 

En TJB is niet te houden, deze maand is TJB te gast bij weekendschool ‘Petje af’ in Etten-Leur. Een organisatie die zich inzet voor gelijke kansen in studiekeuzes en beroepskeuzes bij kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Elke maand staat er een andere beroepstak op het programma, zo zijn bijvoorbeeld hulpdiensten en horeca gepasseerd en nu mag daar ook de agrarische sector aan toegevoegd worden. De module bestaat uit een gastles en een bedrijfsbezoek op locatie naar keuze. 

Het oog van TJB is gevallen op een melkveehouderij met zorgtak en boerderijwinkel en een varkenshouderij met Beter Leven Keurmerk. Door kinderen op een spelende wijs kennis te laten maken met het boerleven hoopt TJB de kinderen enthousiast te maken om eens een kijkje te nemen in de agrarische sector en misschien als ze oud genoeg zijn hun eerste baantje te nemen op het platteland. 

Kinderen hebben de toekomst en daarin mag best geïnvesteerd worden! De komende tijd gaat TJB dan ook op zoek naar andere mogelijkheden om “Trotse Jonge Boeren in de klas” te organiseren.

Trotse Jonge Boeren Bingo

Naast informeren, enthousiasmeren & onderwijzen zorgt Trotse Jonge Boeren (TJB) ook voor amusement. In samenwerking met MSTRevents heeft in september de allereerste Trotse Jonge Boeren Bingo plaatsgevonden. Een avond vol toffe prijzen, een koeienquiz, een loterij, hapjes, drankjes en terug samen zijn. 

De Trotse Jonge Boeren Bingo werd gehouden op het terras bij zorgboerderij Den Hof in Halsteren. In totaal mocht TJB 42 mensen verwelkomen met een lekker sapje, koffie of thee. Vanwege de aard van het bedrijf met betrekking tot de zorg was er tijdens de avond een 0.0 alcoholbeleid. Maar ook zonder alcholische versnapering was het een zeer geslaagde avond. Dankzij de loterij ging bijna iedereen wel met een prijsje het terrein af. 

Komende periode gaat TJB werken aan de tweede editie van de Trotse Jonge Boeren Bingo. Weten waar en wanneer? Houd dan onze Facebook-pagina in de gaten! 

Woensdrechtse Boerendag 

Zondag 12 september vond de Woensdrechtse Boerendag plaats. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement om jeugd en volwassenen op een leuke manier kennis te laten maken met het boerenleven. Hier is Trotse Jonge Boeren (TJB) dus uiteraard bij! 

Naast vele machines, oude tractoren en een maïsdoolhof is er nog het boerenerf met allerlei verschillende boerderijdieren. Hier staat de stand van TJB ook tussen. Dit jaar lieten we met name de campagnefilmpjes zien en daarnaast deden we spelletjes met de kinderen waardoor ze een goedgevulde goodiebag konden winnen. Ook de Trotse Jonge Boeren traptractorbaan kon natuurlijk niet missen en er werd door de aanwezige kinderen flink rondgetrapt. Naar ons idee een groot succes!

Aanwezig bij 'Weekend van het Varken'

Zondag 12 september was een drukke dag voor Trotse Jonge Boeren (TJB), want niet alleen op de Woensdrechtse Boerendag hadden zij een stand ook in Vinkel bij het ‘Weekend van het varken’. Ook hier pakte TJB uit met de campagne ‘Bijbaan bij de boer’ en daarnaast ook met de welbekende fotobooth. Ook hier is TJB weer met veel burgers het gesprek aangegaan. 

Trotse Jonge Boeren geïnterviewd voor Roosendaal On Stage 

Voor de zomervakantie is Trotse Jonge Boeren (TJB) afgereisd naar Rijen om samen met ambassaboer Laurens geïnterviewd te worden over TJB bij Roosendaal On Stage. Dit allemaal om leerlingen te vertellen waarom werken in de agrarische sector zo leuk is en waarom het zeker de moeite waard is eens rond te snuffelen in de groene sector. Super tof dat wij op deze manier een bijdragen kunnen leveren aan de studiekeuze van deze leerlingen! 

Ambassaboeren

Trotse Jonge Boeren (TJB) bedenkt veel leuke plannen en acties. Deze kan TJB niet alleen uitvoeren en daarom wordt de hulp ingeschakeld van (jonge) mensen die willen helpen bij de uitvoering van de acties. Dit zijn de ambassaboeren. Wil jij TJB een handje helpen en word jij ook ambassaboer van TJB? 

TJB is op zoek naar ambassaboeren die hen willen helpen bij het ophangen van posters voor de campagne ‘Bijbaan bij de boer’ bij supermarkten, sportclubs, buurthuizen, etc. Wil jij TJB hierbij helpen? Maak dit dan kenbaar door een mail met daarin jouw naam en telefoonnummer te sturen naar [email protected]. Vervolgens neemt TJB contact met je op! 

Actie: Ambassaboeren die 10 of meer posters op diverse plekken verspreiden ontvangen - nadat zij het bewijs per foto hebben aangeleverd - een tof ‘ambassaboeren t-shirt’! 

Trotse Jonge Boeren blijft zich actief inzetten om iedere boer en burger te inspireren, onderwijzen en enthousiasmeren om trots te zijn op de boeren en agri- en foodsector. De komende periode gaan we hard aan de slag met de promotie van de nieuwe editie van de campagne 'Bijbaan bij de boer'. Hiervoor zullen we de hulp inschakelen van de ambassaboeren maar zeker ook de sponsoren van Trotse Jonge Boeren. We houden jullie op de hoogte!