Nieuwsbrief Trotse Jonge Boeren

Editie 1 - April 2021

Afgelopen tijd heeft Trotse Jonge Boeren zich wederom actief ingezet om iedere boer en burger te inspireren, onderwijzen en enthousiasmeren om trots te zijn op de boeren en agri- en foodsector. In deze nieuwsbrief zetten we deze activiteiten graag op een rij.

Trotse Jonge Boeren in Coronatijd

Helaas hebben we al meer dan een jaar te maken met het Coronavirus. Als Trotse Jonge Boeren proberen we zo veel mogelijk online te ‘ondernemen’ om boer en burger te inspireren, onderwijzen en enthousiasmeren om trots te zijn op de Brabantse Boeren en de agri- en foodsector en wat deze bereikt! Zo zijn we afgelopen jaar druk geweest met de campagne ‘Boeren is Topsport!’, het vloggen, de TJB aan het woord en natuurlijk niet te vergeten de actie ‘TJB brengt licht in de duisternis!’. Ook hebben we de website eens flink onderhanden genomen. Het aantal volgers op de Facebook-pagina is gestegen naar maarliefst 17.000! Voor komend jaar hebben we weer hele mooie dingen op de planning staan waar we erg naar uitkijken! 

#TJB aan het vloggen

Eind 2020 hebben we, via het NAJK, contact opgenomen met Agrio Uitgeverij. Zij hadden een oproepje gedaan om een jonge boer(in) te zoeken die zou willen gaan vloggen. Bestuurslid Vivianne Goense heeft dit opgepakt en heeft nog 4 anderen gevonden die ook enthousiast waren om te gaan vloggen. In de vlogs laten ze het bedrijf zien en de werkzaamheden die worden verricht. Hiermee laten de vloggers op een vrolijke en positieve manier zien waarom zij trots zijn op de agrarische sector. Iets wat uiteraard helemaal in het straatje van Trotse Jonge Boeren past! Inmiddels zijn we alweer bij de derde serie aan vlogs begonnen. Iedere vrijdag komt er een vlog op onze sociale mediakanalen en dit idem dito bij Agrio. Op de dinsdag is er eventueel plek voor een gastvlog, bestuursondersteuner Rowena de Weert heeft hiermee afgetrapt. De samenwerking met Agrio verloopt goed. Wij zorgen ervoor dat het filmmateriaal wordt aangeleveren en Agrio neemt het editen van het filmmateriaal op zich, wat veel werk bij de vloggers wegneemt. Deze vlogs zijn leuk opgepakt door de media. Alle 5 de vloggers hebben in minstens één krant gestaan. Daarnaast was Vivianne gevraagd om 22 februari aan te sluiten bij de 5 uur Show op SBS6. Samen met mede-vlogster Naomi de Rijk heeft ze verteld over het vloggen en het boerenleven als jonge meid. Een hele leuke, nieuwe ervaring! 

Campagne 2021 - Bijbaan bij de Boer

Tijden veranderen, het aandeel boeren in de samenleving holt achteruit. Opvolgers zijn moeilijk te vinden en zo stroomt ook de boerenkennis uit de maatschappij. Met de aankomende campagne van Trotse Jonge Boeren willen we dit tegen gaan. Met een reeks activerende filmpjes willen we jongeren en scholieren aanmoedigen om een bijbaantje te zoeken in de agrarische sector. Door de sluiting van de horeca en amusementenbranche zitten veel jongeren thuis zonder bijbaan en een inkomen. Ons doel is om deze jongeren te enthousiasmeren voor een bijbaan bij de boer. In de sector is werk genoeg. De filmreeks zal bestaan uit sfeerimpressies van verschillende boeren bedrijfstakken. Hiernaast zijn we ook nog bezig met een passende weg te vinden om de boer en student samen te brengen. Hoe meer mensen ervaring op kunnen doen op de boerderij hoe meer boerenverstand, begrip en bewustwording over de voedselketen. 


TJB aan het woord

‘Trotse Jonge Boer(in) aan het woord’ verschijnt iedere week op de Facebook-pagina van Trotse Jonge Boeren. Een jonge boer(in) vertelt over zichzelf, over zijn/haar dagelijkse leven, de connectie met de agrarische sector, wat hem/ haar een Trotse Jonge Boer(in) maakt en waar hij/ zij het meest trots op is. Met een leuke agrarische foto erbij is dit een regelrechte hit op Facebook. Inmiddels zijn er al bijna 130 Trotse Jonge Boeren en Boerinnen aan het woord geweest. Ben jij benieuwd naar de verhalen? Je kunt ze allemaal overzichtelijk terug lezen op onze website!

Roosendaal On Stage

Trotse Jonge Boeren neemt dit jaar voor het eerst deel aan On Stage Roosendaal. Leerlingen van vijf verschillende middelbare scholen krijgen de kans om te netwerken met het bedrijfsleven. Hierbij gaan de leerlingen op onderzoek uit wat beroepen inhouden, delen zij hun toekomstdromen, twijfels en ambities en beleven zij een ‘doe-dag’ waarbij de leerlingen in de keuken mogen kijken bij hun favoriete beroep. In samenwerking met AB Werkt verzorgt Trotse Jonge Boeren dit jaar vier verschillende bedrijven waarbij leerlingen kennis kunnen maken met de agrarische sector. Van werknemer tot bedrijfsleider en van monteur tot melker, alles is te leren op de boerderij. Vandaar dat Trotse Jonge Boeren ook erg enthousiast is om hier aan deel te mogen nemen. In de toekomst zijn er steeds meer mensen nodig in de agrarische sector en deze leerlingen zien wij als potentiële collega’s in ons mooie vakgebied! 


Activiteiten op de planning

Eind april / begin mei 2021: 

Opnames campagne 'Bijbaan bij de Boer'

11 mei 2021: 

Doe-dag Roosendaal On Stage 

Trotse Jonge Boeren blijft zich actief inzetten om iedere boer en burger te inspireren, onderwijzen en enthousiasmeren om trots te zijn op de boeren en agri- en foodsector. De komende periode gaan we hard aan de slag met de promotie van de nieuwe editie van de campagne 'Bijbaan bij de boer'. Hiervoor zullen we de hulp inschakelen van de ambassaboeren maar zeker ook de sponsoren van Trotse Jonge Boeren. We houden jullie op de hoogte!