Nieuwsbrief Trotse Jonge Boeren

Editie 3 - Juli 2022

Afgelopen half jaar heeft Trotse Jonge Boeren zich wederom actief ingezet om iedere boer en burger te inspireren, onderwijzen en enthousiasmeren om trots te zijn op de boeren en agri- en foodsector. In deze nieuwsbrief zetten we deze activiteiten graag op een rij.

Nieuwe editie - Campagne 'Bijbaan bij de boer'

Vorig jaar lanceerde we de campagne 'Bijbaan bij de boer'. Dit was een groot succes. De video’s sloegen goed aan we werden door veel organisaties geprezen. Ook hoorde we uit alle windstreken succesverhalen van boeren die via het delen van de video of het plaatsen van een bord ook extra personeel hebben gevonden. Er was een opmerking die we opvallend vaak kregen: waarom doen jullie het ook niet voor die … of deze … sector.  Iets waar wij ons ook van bewust waren, er is immers veel werk op nog veel meer verschillende boeren bedrijven. 

Trotse Jonge Boeren is daarom dit voorjaar weer aan het schrijven geslagen voor een tweede seizoen van de campagne 'Bijbaan bij de boer'. Dit jaar volgen de sectoren: boomteelt, melkgeiten, champignonkwekerij, vleeskalveren en glastuinbouw. Met plezier en veel enthousiasme, ook vanuit de sectoren, zijn we enthousiast aan het filmen geslagen. De eerste video's zijn al gedeeld op Facebook en in komende week volgen ook de andere filmpjes. 

De hoofdsponsors van Trotse Jonge Boeren worden wederom in de aftiteling in beeld gebracht. Ben jij benieuwd naar de filmpjes? Bekijk ze dan op onze Facebook.

Campagne 
'Ik wil boer worden'

Over één ding zijn wij, Trotse Jonge Boeren, het eens: ze hebben het mooiste beroep dat bestaat! Als je als jonge boer net uit de luiers komt, ben je onbezorgd en biedt de sector je veel perspectief. Helaas worden de zorgen over het toekomstperspectief groter, naarmate je ouder wordt en hoe meer je mee krijgt van alles wat er rondom de agrarische sector gebeurt. Samen met fotojournalist Jet Budelman vertelt Trotse Jonge Boeren het verhaal van jongeren tussen de 10 en 13 jaar die nog vol trots zeggen: 'Ik wil boer worden!'.

Bekijk hier alle verhalen!

Nieuw bestuurslid 
Lieke Versteden 

Mijn naam is Lieke Versteden, 24 jaar oud. Ik ben geboren in het Brabantse Oirschot. Hier woon ik op het bedrijf, met melkvee, van mijn vader en 2 ooms.


Momenteel volg ik de opleiding dier- en veehouderij agrarisch ondernemerschap aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Voorafgaand heb ik een MBO 4 opleiding veehouderij gevolgd op Helicon Boxtel. Naast mijn studie ben ik werkzaam op het melkveebedrijf. Ook ben ik werkzaam als jongveemeter bij Agrifirm, hierdoor zie en spreek ik verschillende veehouders.


Een tijdje terug ben ik gevraagd, of ik in het bestuur van Trotse jonge boeren wil. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik vind het belangrijk dat er een eerlijk verhaal over de agrarische sector wordt verteld. Hier zet Troste jonge boeren zich voor in, mede daarom heb ik de kans, om in het bestuur van Trotse jonge boeren te komen, met beide handen aangepakt. Ook vind ik het leuk om de sector positief te promoten, in het bestuur kan ik daar lekker mijn ei in kwijt. Als jonge boeren geven we via Trotse jonge boeren een eerlijk beeld naar de burger toe, zo is er meer begrip vanuit de burger.

Nieuw bestuurslid 
Loek van Gils

Mijn naam is Loek van Gils, 22 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in het Brabantse dorp Oosteind.

Ik zit momenteel in het derde leerjaar van de opleiding agrarisch ondernemerschap dier- en veehouderij aan de Aeres hogeschool in Dronten. Doordeweeks zit ik hier op kamers. Op deze school heb ik het aardig naar mijn zin. Het leuke aan deze opleiding vind ik de afwisseling tussen theorie en praktijk. Hiervoor heb ik de mbo-opleiding veehouderij afgerond op het Prinsentuin College in Breda.


Naast school ben ik werkzaam op het pluimvee- en akkerbouwbedrijf van mijn oom. Hier doe ik veel verschillende werkzaamheden tussen de kippen en op het land. Sinds kort ben ik ook actief in het bestuur van Trotse Jonge Boeren.


Een goede band tussen boeren en burgers vind ik erg belangrijk. Ik hoop dat we als trotse jonge boeren in de toekomst de band met de burger nog meer kunnen versterken. Ook vind ik het belangrijk dat we als jonge boeren trots kunnen zijn op onze mooie agrarische sector die zorgt voor hoogwaardig voedsel. 

Roosendaal on stage 

In samenwerking met AB Werkt heeft Trotse Jonge Boeren deelgenomen aan Roosendaal on Stage 2022. Een landelijk project die jongeren in contact brengen met het beroepsleven. Middels een feestelijke beroepenfeest op 10 april kregen 900 leerlingen van verschillende scholen uit de omgeving van Roosendaal de kans om kennis te maken met bedrijven en beroepsbeoefenaars. Met een warm ontvangst werden de leerlingen binnengehaald waarnaar ze vervolgens opzoek konden gaan naar net dat ene leuke beroep waar ze toch iets meer over wilden weten. Ook de agrarische sectie was intrek en met meer dan 30 aanmeldingen waren we zeer  tevreden op de opkomst.

Tijdens de Doe-dag op 11 mei kregen alle leerlingen de kans om bij twee verschillende beroepen een kijkje achter de schermen te nemen. Tijdens het ochtend- of middagprogramma zijn de leerlingen op bezoek geweest bij de varkens, de koeien, de geiten of met de voeten in de grond bij het akkerbouwbedrijf.

Vol enthousiasme kijken we terug op de samenwerking met AB Werkt en Roosendaal on Stage 2022.  Hopelijk zien we deze jongeren terug in de agrarische sector!

Boer & Festival  Raamsdonk

Op zondag 8 mei zijn wij naar Raamsdonk afgereisd om bij de Boer & Festival dag van de Ambachtshoeve te staan. Hier hebben wij heel veel jonge boertjes en boerinnetjes blij gemaakt met een traptrekker race. Er waren tal van activiteiten zoals een wedstrijdje stro laden, een markt, een hondenparcours en op een kleed achter een paard aan racen. 

'S-middags begon de koeiendans en kon iedereen zien hoe de koeien voor de eerste keer in de wei gingen. Kortom, een geslaagde dag. Wij hebben daarbij nog twee gezinnen blij mogen maken met het winnen van een streekpakket, omdat zij een leuke foto hadden gemaakt bij onze photobooth! De winnaars waren goed verrast en kunnen genieten van onder andere kaas, yoghurt, volle melk en nog tal van andere producten. 

Kom jij ons de volgende keer ook opzoeken? Check hieronder onze eerstkomende activiteiten.

Trotse Jonge Boeren blijft zich actief inzetten om iedere boer en burger te inspireren, onderwijzen en enthousiasmeren om trots te zijn op de boeren en agri- en foodsector. De komende periode gaan we hard aan de slag met de promotie van de nieuwe editie van de campagne 'Bijbaan bij de boer'. Hiervoor zullen we de hulp inschakelen van de ambassaboeren maar zeker ook de sponsoren van Trotse Jonge Boeren. We houden jullie op de hoogte!